Ekmen, silah bırakma sürecini şu sözlerle değerlendirerek “Görüntüleri izleyince kalbime ilk düşen, sürecin kritik eşiklerinden birine dair bir rahatlama hissi oldu. Basit, minimal ama her detayı iyi düzenlenmiş, kimseye yenilgi ya da zafer hissi yaşatmayan, neredeyse kusursuz bir programdı. Silahların yakılması kadar hemen ardından Sayın Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın yürüttüğü telefon trafiği, yapılan açıklamalar ve bu eyleme atfedilen anlam ve değer; sürecin gidişatı açısından oldukça kıymetliydi” dedi.
Sürecin devamı için somut ve yapısal adımlar gerektiğine dikkat çeken Ekmen, “Şimdi silah bırakmanın yasal altyapısını hazırlama ve yapısal dönüşümlere start verme zamanıdır. Örgüt mensuplarının silahlarını bırakması, lojistik alanların ve kampların boşaltılması, silah bırakanların hukuki statüsünün belirlenmesi, önümüzdeki dönemin en önemli gündemlerindendir. Eş zamanlı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulacak olan komisyonun; demokratikleşme, yapısal reformlar ve benzeri konularda yoğun bir çalışmaya başlaması gerekir” ifadelerini kullandı.
Ekmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta sonu yaptığı açıklamalara da değinerek, “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Kızılcahamam programında yaptığı konuşmayla süreci güçlü bir şekilde sahiplenme iradesi göstermesi önemli ve olumlu bir gelişmedir. Kürt meselesinin hem ulusal hem de bölgesel düzlemine dair önemli mesajlar verilmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına da atıf yapan Ekmen, “Bağımsız ve tarafsız yargıyı güçlendirecek adımlardan siyasi etik yasasına, seçim kanunlarından Meclis İç Tüzüğü ve Anayasaya kadar reform niteliğinde adımlar bizi önce normalleşmeye, sonra Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında gerçek anlamda bir dönüşüme taşıyabilir” açıklamalarında bulundu.
Hibya Haber Ajansı