Elazığ'dan dünyaya açıldılar ancak elektrik engeline takıldılar

Elazığ'dan dünyaya açıldılar ancak elektrik engeline takıldılar

Elazığ’da 3 yıldır faaliyet gösteren ve 3 boyutlu yazıcılarla üretim gerçekleştiren yerli bir teknoloji firması, savunma sanayisinden otomotive, medikalden dekoratif ürünlere kadar pek çok alanda ihracat yapıyor.

Firmanın kurucusu Burak Turan, sürekli yaşanan elektrik kesintileri, NACE kodu tanımsızlığı ve destek mekanizmalarının sektöre yabancı kalması gibi nedenlerle üretiminin sekteye uğradığını belirtti.

Burak Turan, Elazığ’a ciddi bir yatırımla geldiklerini belirterek, “Sürsürü ve Akçakiraz’daki fabrikalarımızda plastik parçalar üretiyoruz. Savunma sanayisinde kullanılan insansız hava araçları, deniz araçları ve endüstriyel araba parçalarının yanı sıra yedek parçası bulunmayan otomobillerin yedek parçalarını da burada imal edip dünyaya gönderiyoruz” dedi.

Gizlilik sözleşmelerinden dolayı ürettikleri şeyleri açıklayamasa da savunma sanayisinde kullanılan bir çok parçanın kalıbının alındığı prototipi ürettiklerini dile getiren Turan, "İnsansız hava aracı, insansız deniz aracı, bir çok endüstriyel araç parçası ve bulunmayan araç parçalarının imalatını yapıyoruz. Mesela bir araç markasının; 1990 ve 2000 model arası bir çok aracının plastik aksam parçalarını biz Elazığ topraklarından dünyaya gönderiyoruz. Şu an savunma sanayimiz de kullanılan bir çok parçayı, özellikle insansız hava aracı ve insansız deniz araçlarının parçalarını özellikle gençlerimizin yaptığı prototiplerin parçalarını şaselerini Elazığ’da üretiyoruz. Aynı zamanda dekorasyon ürünü, oyuncak imalatı yapıyoruz." açıklamasını yaptı.

En büyük sıkıntılarının ise elektriğin yetersiz olması ve yeni bir meslek haline gelen 3D yazılımın maliyede bir NACE kodunun olmaması olduğunu belirten Turan, "Bizim işimiz ağır sanayi değil ve bizim NACE kodumuz maliyede yok. Bu nedenle en büyük sıkıntıyı aslında burada yaşıyoruz." dedi. Aynı zamanda elektrik kesintisinin kısa sürede zarara neden olduğunu söyleyen Turan konuşmasına şöyle devam etti:

"Elazığ'a yaptığımız işi bir türlü anlatamadık. Örnek verecek olursak bizim şu an bulunduğumuz dükkanımızda bir elektrik sıkıntımız var sürekli. Bizim 1 saat elektriğimizin gitmesi demek saatlik 10 bin ile 20 bin TL arası zarar etmemiz demek. Çünkü elektrik kesintisiyle cihazlarımız durduğu zaman baskısı yarım kalıyor ve çöp oluyor. Mahallemizdeki trafonun iyileştirilmesi için kurumlara yazı yazdık. Hala daha maalesef ya trafo patlıyor ya trafo değiştiriliyor. Bizim işimiz ağır sanayi değil ve bizim NACE kodumuz maliyede yok. Bu nedenle en büyük sıkıntıyı aslında burada yaşıyoruz. En büyük sıkıntıyı NACE kodumuzun enjeksiyon 'başka yerde sınıflandırılmamış plastiklerin imalatı' olarak geçmesinden ve maliyede olmamasından dolayı yaşıyoruz. Maliyede kodumuz olmadığı için KOSGEB gibi kurumlara başvuru yaparken bir sıfır geride başlıyoruz."

Yaptıkları işin detaylarının kurumlarda bilinmemesi dolayısıyla sorun yaşadıklarını belirten Burak Turan şunları kaydetti:

"Bu sektöre herkes yabancı kalıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geri dönelim diye bize 2 yıl ücretsiz dükkan tahsis edeceğini belirtti. Çünkü orada üretime katkı var. Ama biz ısrarla burada kalmak istiyoruz."

Hibya Haber Ajansı